Veliki žiri

 • Sebastian Buerkner

  Ujedinjeno Kraljevstvo

  Sebastian Buerkner rođen je u Berlinu, a živi i radi u Londonu. Završio je Chelsea College of Art and Design 2002, a 2003. osvojio je stipendiju istog fakulteta. Od 2004. posvetio se prvenstveno animaciji. U novije je vrijeme održao samostalne izložbe: Kunsthaus im KunstkulturQuartier (Nürnberg), Tramway (Glasgow), Sketch (London), The Showroom Gallery (London), Whitechapel Project Space (London), LUX (Lounge Gallery, London), Art on the Underground (Canary Wharf Screen, London). Također je sudjelovao na skupnim izložbama i projekcijama u Tate Britain i Tate Modern (London), Tate Liverpool, Site Gallery (Sheffield), Barbican, Whitechapel Gallery i South London Gallery (London) te Kunsthalle Wien (Beč). Njegov prvi film, Purple Grey (2006), prikazan je u sklopu AnimateTV-a na Channel 4. Njegov najnoviji film, M-ova himera, osvojio je nagradu Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a ušao je i u uži izbor za Europsku filmsku nagradu.

 • Mads Mikkelsen

  Danska

  Mads Mikkelsen (1981) filmski je selektor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX od 2008. godine. CPH:DOX jedan je od najvećih svjetskih festivala dokumentarnog filma, međunarodno priznata profila, koji spaja scensku, likovnu i izvedbenu umjetnost, kao i druge oblike umjetnosti. Mads Mikkelsen studirao je film na sveučilištima u Kopenhagenu i Stockholmu, a u međuvremenu je radio kao asistent u Film-Makers' Cooperative u New Yorku. Osim što se bavi odabirom filmova za CPH:DOX, vodi i mjesečne projekcije pri Kinoteci Danskog instituta za film, a vodio je i niz filmskih klubova te pisao za brojne časopise i publikacije o filmu.

 • Oona Mosna

  Kanada

  Oona Mosna direktorica je programa filmskog festivala Media City u Windsoru, Ontario. Od 2004. godine uredila je stotine programa posvećenih pojedinim autorima i retrospektiva, kao i projekcija u primjerice Muzeju moderne umjetnosti u Buenos Airesu i L'Espacio Fundación Telefónica (Argentina), na festivalima Courtisane (Belgija), Toronto International Film Festival, (S8) Mostra de Cinema Periférico (Španjolska), Ann Arbor Film Festival, Fronteira Festival (Brazil), te u Predsjedničkoj palači (Čile). Uredila je knjigu Nicky Hamlyn: Film Works te jedino izdanje posvećeno filmovima kanadskog umjetnika IAINA BAXTER&-a na superosmici. Pisala je preporuke za Tate Britain te objavila LP-ploču s umjetnikom Michaelom Snowom. Godine 2016. kao istraživačica boravila je na Školi nezavisnog filma Friedl Kubelka, gdje je proučavala austrijski avangardni film pri Austrijskom muzeju filma i sixpackfilmu (Beč). Godinu 2017. provest će na rezidencijama u Light Coneu i L'Abominableu (Pariz). 

  FotoFriedl Kubelka

Žiri kritike

 • Matevž Jerman

  Slovenija

  Matevž Jerman filmski je publicist, kustos i režiser. Od 2009. radi u programskom odjelu Slovenske kinoteke, gdje je također urednik kinotečne revije Kinotečnik. Objavljivao je u revijama Ekran i KINO!, na Radiju Slovenija i portalu MMC te u drugim slovenskim medijima. Jerman je suosnivač neprofitnoga Društva za razvoj kratkoga filma Kraken, koje se od 2014. organizacijom brojnih filmskih događanja i radionica skrbi za promociju i razvoj kratkoga filmskog formata. Voditelj je programa na FeKK-u – Festivalu kratkoga filma u Ljubljani, kustos kratkometražne sekcije „Video na plaži“ na festivalu Kino Otok – Isola Cinema i selektor programa kratkih filmova na Ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu (LIFFE). Režirao je više glazbenih videospotova, kratkih filmova i reklama.

 • Luka Ostojić

  Hrvatska

  Luka Ostojić rođen je 1987. u Šibeniku. Završio je preddiplomski i diplomski studij sociologije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2008. radio je kao kolumnist i novinar književnog portala Booksa.hr, a od 2014. stalno je zaposlen kao glavni urednik istog portala. Od 2016. radi kao urednik mrežnih stranica europske književne platforme Literature Across Frontiers. Od 2013. do 2016. radio je kao izvršni urednik dvotjednika za kulturu Zarez. Od 2009. honorarno radi kao novinar, društveni komentator, filmski kritičar i izlagač za portal Kulturpunkt, časopise Hrvatski filmski ljetopis i Filmonaut te HRT-ovu edukativnu emisiju Ni da ni ne. Od 2006. do 2011. volonterski je vodio srednjoškolski debatni klub u XVI. gimnaziji u Zagrebu.

  Foto: Tanja Draškić Savić

 • Višnja Vukašinović

  Hrvatska

  Višnja Vukašinović (1982, Split) diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik. Objavljuje eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Voditeljica je radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica diplome Vladimir Vuković 2013. godine. Autorica je tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga Felix Trot (http://felix-trot.tumblr.com). Voditeljica radionica kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Autorica serije eseja Prozori o povijesti domaće dokumentaristike, koju piše za dokumentarni.net. Selektorica programa hrvatskog filma u okviru Kratkih slika MM centra u Zagrebu, u kojem je pokrenula i projekt Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma. Dobitnica nagrade Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara 2016.