Izdanje

Darkness, darkness, burning bright

Gaëlle Rouard FR, 2022, 70', 16 mm

Ručno rađen film u dva dijela koji istražuje ruralni krajolik s mitskim konotacijama. Film je diptih - prvi dio: Preludij, 40', drugi dio: Oraison, 30'.

Tama, tama, jasno gori
U šumi mračnoj
Široki cvjetni puteljci, svježe grane,
Mirisni gajevi, ptice i šapati,
Mjesto na koje se često vraća, o kojem se često misli

(…)

Tama, tama, jasno gori
U šumim mračnoj
I luđački nagon ove zdvojne duše,
I to je, čela okrunjenog bakrom, pod mjesečinom

(…)

Krhko bilje, nježne grane, sljezovi,
I sjena koja prolazi i vjetar koji veže,
I snažno, šakama svojih oblaka,
Na zelenkastom obzoru, drobi sunce.

Gaëlle Rouard (1971., Francuska) je filmašica, alkemičarka i filmska performerica. Od ranih 1990-ih bavi se ručno rađenim analognim filmovima specijaliziravši se za obradu filma. Dugogodišnja je članica mjesta posvećenog širenju i stvaranju eksperimentalne glazbe i filma, Le 102, rue d’Alembert. Rouard također vodi radionice u umjetničkim školama ili individualnoj nastavi. Razvija i istražuje različite metode kemijske obrade filma. U nastupima diljem svijeta eksperimentira s mogućnostima višestrukih projekcija uživo kako u suradnjama tako i u samostalnim nastupima. Rouard je 12 godina, do 2006., vodila filmski laboratorij Atelier MTK u Grenobleu. Radove je prikazivala na mnogim svjetskim festivalima i u institucijama, primjerice Centre Pompidou Paris, International Film Festival Rotterdam, Syros International Flm Festival, Institute of Modern Art Brisbane.

Godine 2008. nastupala je uživo na Festivalu 25 FPS s Etienneom Caireom pod imenom Lafoxe, a sada se vraća sa samostalnom filmskom izvedbom M…H te filmskom projekcijom Darkness, darkness, burning bright.

Sub 24/9 Kino Kinoteka 14:00