Povratak Film Lab 3: Okrugli stol

Analogni film u digitalnom dobu

Izazovi distribucije i kinoprikazivaštva 

Sudjeluju: Emmanuel Lefrant (Light Cone, FR), Ieva Balode (Baltic Analog Lab, LV), Emmanuel Falguières (L'Abominable – Navire Argo, FR), Petra Belc (nezavisna / Kinoklub Zagreb, HR) 

Moderatorica: Ejla Kovačević 

U sklopu programa posvećenom suvremenim tendencijama u analognom filmu i nezavisnim filmskim laboratorijima, održat će se okrugli stol na temu izazova s kojima se svakodnevno susreću filmski umjetnici, kustosi, distributeri i kinoprikazivači u radu s analognim filmom. Distribucija i kinoprikazivaštvo predstavljaju važne grane koje omogućuju da radovi snimljeni na filmskoj vrpci dođu do publike, no one zbog globalne digitalizacije filmske industrije nailaze na sve više poteškoća. Cilj okruglog stola je otvoriti širu raspravu o trenutnom statusu fotokemijskog filma u filmskoj industriji, te ukazati na moguće alternativne puteve i rješenja, unutar ili izvan institucija, koja bi široj javnosti učinila dostupnim izuzetno bogatu eksperimentalno-fotokemijsku filmsku produkciju.

Emmanuel Lefrant francuski je filmski umjetnik koji snima isključivo na filmskoj vrpci. Filmovi mu počivaju na ideji razotkrivanja čovjeku nevidljivog svijeta i prirode. 2000. osnovao je s još tri umjetnika kolektiv Nominoë s kojim radi proširenofilmske izvedbe i gostuje na brojnim izložbama i festivalima (Centar Pompidou, Rotterdam Film Festival, 25 FPS Festival…). Od 2007. djeluje kao direktor Light Conea, nezavisnog arhiva i distributera eksperimentalnog filma sa sjedištem u Parizu. 
https://lightcone.org

Ieva Balode (1987., Riga) latvijska je umjetnica i aktivistica u polju fotokemijskog filma koja radi s analognim film i slikom. Njezini filmovi, performansi i instalacije predstavljeni su  na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima. Jedna je od osnivačica Baltic Analog Laba, umjetničkog kolektiva koji pruža prostor i platformu za produkciju, istraživanje i edukaciju u polju fotokemijskog filma. Direktorica je Festivala eksperimentalnog filma 'Process' koji se održava u Rigi od 2017. godine.
www.balticanaloglab.lv
https://ievabalode.com

Emmanuel Falguières francuski je dokumentarist koji aktivno djeluje u nezavisnim filmskim laboratorijima od 2012. Prvotno je radio laboratoriju L'Etna, a sada radi u L'Abominableu pružajući tehničku podršku filmašima i radeći na novom projektu Navire Argo u bivšem filmskom laboratoriju Éclair. Njegov posljednji igrani film, Nulle part avant (2018.), istražuje  odnos između sjećanja, baštine i arhiva kroz priču o tri žene na zapadu Francuske te je dobio posebnu nagradu na festivalu Les Écrans Documentaires.
https://navireargo.org/en/navire-argo

Petra Belc doktorirala je iz polja eksperimentalnog filma (tema Poetika jugoslavenskog eksperimentalnog filma 1960-ih i 1970-ih) na Katedri za filmologiju pri Odsjeku za Komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prethodno je završila Obrazovni program Centra za ženske studije u Zagrebu i studij filozofije i komparativne religije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Niz godina radila je kao montažerka i producentica filmskih i televizijskih najava i promocije TV programa. Istražuje polja feminizma, suvremene umjetnosti, eksperimentalnog filma te arhiviranja i prezervacije substandardnih filmskih formata. Volontira u Odsjeku za očuvanje baštine Kinokluba Zagreb.
https://petrabelc.com
https://kkz.hr

Ejla Kovačević nezavisna je filmska kritičarka i istraživačica u polju umjetničkog i eksperimentalnog filma. Članica je kustoskog tima Festivala 25 FPS, Festivala analognog eksperimentalnog filma KINOSKOP (Beograd) i Glitch Art Festivala /’fu:bar/ u Zagrebu. Od 2011. djeluje u filmskom laboratoriju Klubvizija gdje organizira radionice, projekcije i predavanja o analognoj filmskoj praksi. Tijekom studija usavršava se u polju distribucije eksperimentalnog filma u pariškoj kooperativi Light Cone. Tekstove objavljuje u raznim medijima za film i kulturu (Hrvatski filmski ljetopis, emisija Filmoskop, Vizkultura…). Članica je Hrvatskog društva filmskih kritičara. 

Pet 23/9 Kino Kinoteka 12:00