Veliki žiri

 • Jesse McLean

  SAD Image

  Jesse McLean rođena je u Philadelphiji, a odrasla je u Pittsburghu. Završila je preddiplomski studij studijskih vještina na Koledžu Oberlin i diplomski studij pokretnih slika Sveučilišta u Illinoisu u Chicagu. Trenutačno živi u Milwaukeeju u Wisconsinu, gdje radi kao pomoćna profesorica Odsjeka za film, video, animaciju i nove žanrove na Umjetničkoj školi Peck Sveučilišta u Milwaukeeju. Njezini radovi predstavljani su u muzejima, galerijama i na filmskim festivalima diljem svijeta.

  U svome radu bavi se moći (i neuspjehom) posredovanih iskustava u zbližavanju ljudi. Kako sama navodi, motivira je duboka znatiželja prema ljudskom ponašanju i odnosima, kao i prema načinu na koji se emocije proživljavaju u eri posredovanog iskustva. U posljednje vrijeme njezini radovi istražuju odnose čovjeka i računala, tehnologije na koju se oslanjamo i koju preziremo, suprotstavljajući pritom konačne sposobnosti ne-ljudi s beskonačnim ljudskim žudnjama.

  www.jessemclean.com

 • Petar Milat

  Hrvatska Image

  Petar Milat bivši je filozof i glavni koordinator programa Multimedijalnog instituta u Zagrebu, gdje je zadužen za izdavačke, muzičke i filmske programe. Od 2008. vodi Human Rights Film Festival. Neksus normativne društvene i estetičke teorije predstavlja glavni fokus njegovih istraživanja. U sklopu izdavačkih djelatnosti Multimedijalnog instituta preveo je, uredio i objavio niz značajnih izdanja iz područja kulturne teorije, filozofije i filma.

  www.zoeforward.org

 • Mika Taanila

  Finska Image

  Mika Taanila (1965) finski je umjetnik s adresom u Helsinkiju. Njegovi projekti istražuju ideje ljudskog inženjerstva kroz film, vizualne umjetnosti i zvuk. Taanilini radovi predstavljeni su u okviru renomiranih međunarodnih grupnih izložbi kao što su Venecijanski bijenale (2017), Trijenale u Aichiju (2013), Documenta (2012), Bijenale u Šangaju (2006), Berlinski bijenale (2004), Manifesta (2002) i Istanbulski bijenale (2001). Samostalne izložbe uključuju EMMA Espoo (2018), La Neomudéjar u Madridu (2018), Konsthallen u Sandvikenu (2017), Muzej suvremene umjetnosti Kiasma u Helsinkiju (2013–14), Muzej suvremene umjetnosti u St. Louisu (2013), TENT u Rotterdamu (2013), Badischer Kunstverein u Karlsruheu (2008), Dazibao u Montréalu (2007) i Migrosmuseum u Zürichu (2005).

  www.mikataanila.com

  FOTO: Samppa Erkkilä

Žiri kritike

 • Alejandro Bachmann

  Austrija Image

  Alejandro Bachman je passeur, kustos i autor. Rukovoditelj je Odjela za obrazovanje, istraživanje i izdanja Austrijskog filmskog muzeja (Beč) te redovni predavač na Bečkom sveučilištu. Pomoćnik je urednika časopisa Found Footage i redovito objavljuje u akademskim publikacijama i časopisima s fokusom na filmsku teoriju, obrazovanje, dokumentarni i eksperimentalni film. Bio je urednik zbornika Prostori u vremenu. Filmovi Nikolausa Geyrhaltera (Sonderzahl, 2015) i suurednik 15. broja online magazina nach dem Film: Nevidljivi film, kao i nadolazećeg  zbornika Jeke. Dokumentarni filmovi Wernera Herzoga (Vorwerk 8, 2018). Kao kustos vodi program „In Person“ Austrijskog filmskog muzeja posvećen suvremenom eksperimentalnom filmu, a kurirao je i programe prikazane na festivalima kao što su Courtisane, Oberhausen, Diagonale i Dokfilmwoche Hamburg.

 • Miro Frakić

  Hrvatska Image

  Miro Frakić (Split, 1989) dugo je mislio biti arhitekt, no postao je jezičar. Odstudirao je švedski i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, proučavao švedski film i britanski i irski teatar. Filmskom kritikom počeo se ozbiljnije baviti tijekom studijskog boravka na Islandu, a povratkom u Split počeo je raditi na Splitskom filmskom festivalu – međunarodnom festivalu novog filma, prvo na kopijama, zatim i na predselekciji. Bio je polaznik nekoliko radionica filmske kritike, među njima i radionice Sarajevo Talents. Danas je u Zagrebu, predaje engleski i švedski, piše za Filmonaut i povremeno snima. Objavljuje i u Hrvatskom filmskom ljetopisu te Zapisu.

 • Silvestar Mileta

  Hrvatska Image

  Silvestar Mileta (Zagreb, 1987) diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Izvršni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i stalni suradnik Filmonauta, a tekstove i komentare o filmu objavljivao je i na HRT-u, portalu Kulturpunkt.hr, u monografijama o klasičnim redateljima, na brojnim filmskim tribinama i drugdje. Surađivao je s Animafestom, ZagrebDoxom i ZFF-om kao voditelj ureda za medije, urednik festivalskih publikacija, autor tekstova i moderator razgovora. Bio je član žirija festivala u Solunu, Gijónu, Splitu i Zagrebu. Radio je u novinarstvu, izdavaštvu i odnosima s javnošću te kao istraživač i asistent dokumentarne produkcije. Bavi se teorijom znanstvene fantastike, recepcijskim i povijesnim studijama hrvatske i jugoslavenske kinematografije te esejistikom na razne teme iz svjetskog filma, kao i popularne kulture u cjelini. Područja interesa su mu poglavito dokumentarni, animirani i kratki film te dugometražni politički filmovi i serije. Član je Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI).