Izdanje

Filotaksija

Daan Johan, Joris Strijbos Phyllotaxis, NL, 2017, 30'

Audiovizualni performans

Filotaksija je projekt Daana Johana i Jorisa Strijbosa u kojem istražuju audio-vizualne mogućnosti sustava povratne informacije koje su sami izgradili pomoću kinetičkih svjetlosnih uređaja i modularnih sintesajzera. Njihov se rad može smatrati strojnim, digitalnim i automatiziranim ekvivalentom pojavi filotaksije u prirodi, gdje se ponavljajuću spiralu može predstaviti razlomkom kuta vijuga list po list. Rad postoji u obliku audio-vizualne instalacije i performansa uživo.

Kod instalacije generativni kompjutorski program kontrolira slike, koje dijelom nastaju pomoću analize zvuka u realnom vremenu. Kompozicija koja traje rezultat je unutarnje interakcije različitih algoritama kojima se automatski manipulira u vremenu.

U performansu uživo ovaj dvojac unosi smetnje u interakciju svjetlosti, zvuka i kretanja prostorne instalacije. Kontroliranjem performativne instalacije putem algoritamske kompozicije i ponavljajućih uzoraka prostor se pretvara u hipnotizirajući vrtlog u kojem se apstraktni uzorci zvuka i svjetlosti spajaju i čine intenzivan doživljaj.

Filotaksiju podupire Fond Mondriaan.

Fotografije: Pieter Kers

Sub 28/9 Teatar &TD 22:00
  • Valna duljina Stefano Canapa, Antoine Birot Wavelength, FR, 2017, 40'