Izdanje

Posljednji film

Dennis Hopper The Last Movie, US, 1971, 108', DCP

Dvije godine nakon što je svojim redateljskim prvijencem Goli u sedlu (Easy Rider, 1969) nepovratno promijenio krajolik američke kinematografije, Dennis Hopper snimio je Posljednji film, još radikalnije djelo, koje mu je gotovo uništilo karijeru.

Posljednji film govori o Kansasu (igra ga sam Hopper), kaskaderu zaposlenom na vesternu B-produkcije, koji nakon snimanja odluči ostati u Meksiku, maštajući o brzoj zaradi. Dok se Kansas gubi u nerealnim poduzetničkim idejama, autohtoni stanovnici, donedavno angažirani kao statisti na snimanju, od ostataka scenografije grade kameru i rekonstruiraju zbivanja iz filma u formi vjerske procesije u kojoj će ključnu ulogu odigrati naš protagonist. Završetak je – riječima samog Hoppera – „far-out“.

Jedna od brojnih legendi koje su obilježile nastanak filma kaže da je tijekom prezentacije studijskim glavešinama Hopper fizički nasrnuo na projekcionista nakon što je ovaj komentirao kako je Hopper prikladno odabrao naslov, jer ovo će mu biti posljednje što je ikada režirao. Gotovo da je bio u pravu: film je prikazan u vrlo ograničenoj distribuciji u SAD-i, često u premontiranoj verziji naslovljenoj Chinchero, a sam Hopper sljedeću priliku za režiju dobio je gotovo desetljeće kasnije (Out of the Blue, 1980).

Gotovo pedeset godina kasnije, napokon imamo priliku vidjeti film iza mita: Hopperov acidom natopljeni vestern fascinantno je promišljanje kodova vesterna iz svježe, suvremene perspektive. Njegova inovativna montažna struktura prepleće nekoliko razina stvarnosti u dijalektički klinč, a teme kojima se bavi obuhvaćaju kulturnu snishodljivost, imperijalizam i stvarnost koja uzvraća udarac fikciji. Hrabar, originalan i povremeno psihodeličan, Hopperov film dostupan je u impresivnoj 4K-restauraciji i zreo da ga se otkrije novim očima.

Pet 27/9 Kino SC 22:00