17. 25 FPS Festival: Laureati

Nakon četiri festivalska dana i 27 filmova u međunarodnom natjecateljskom programu, festivalski žiriji i publika nagradili su sljedeće filmove.

GRAND PRIX VELIKOG ŽIRIJA

PIA BORGMjesto prolaznosti, r. Sofía Petersen, Shaun Finneran
Ovaj film mi je šaptao na uho. U svijetu opsjednutom vidljivošću, visokom rezolucijom i savršenim prikazom, ovaj nas film traži da se primaknemo, usredotočimo i zamislimo ono čega nema, ono što je nestalo. Razvijajući slike starinskim alkemijskim procesom autori su stvorili dirljiv portret našeg vremena, sugerirajući naš kolektivni gubitak pamćenja, žalovanje i nostalgiju. 

KATRIN MUNDT: Kanjon, r. Zachary Epcar
Ondje gdje sve kao da se događa na površini, ovaj nas film odvodi duboko u infrastrukturu žudnje na kojoj je izgrađena naša sadašnjost. Ondje ljudi i predmeti postoje u zazornom stanju međuovisnosti, međusobno se dodirujući, prodirući i oživljavajući. Ondje gdje je posjedovanje samo drugo ime za proživljeni gubitak, za prazninu koju za sobom ostavljamo kada odlazimo dalje. 

IVAN MARUŠIĆ KLIF: Obličje bez činjenice, r. Mary Helena Clark
Psihodelična salama, suptilne promjene svjetla, plavi filter, noćna kamera, protok vremena, propadanje i život.... Film koji me privukao upotrebom naizgled nespojivih tehnika snimanja i neočekivanim motivima koji su ipak spojeni sa izuzetnom suptilnošću i ritmom. Osjetio sam snažnu unutarnju logiku koja mi je bila kriptična ali je nisam imao potrebu dešifrirati. Prepustio sam se i ušao u intiman privatni prostor Mary Helene Clark.

NAGRADA ŽIRIJA KRITIKE  (Patrick Gamble, Michelle Koch, Ana Kovačić): U grlu nam cvate cvijeće, r. Eva Giolo
Nagradu dodjeljujemo filmu koji izražava mikroagresije koje u našem društvo prolaze neopaženo, spajajući beskrajno ponavljanje kućanskih poslova i koreografirani dijalog kretnji i dječjih igara. Film zaglušujuće tišine i jezivog osjećaja nelagode.

NAGRADA PUBLIKE:
Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean, r. Yuyan Wang

NAGRADA GREEN DCP za hrvatski film u programu: Laci bježi u Mađarsku, r. David Gašo
Nagradu Green DCP dodijelili smo maštovitoj i duhovitoj priči o odrastanju i bijegu od konvencija, posebice onih filmskih. Riječ je o pastišu slapsticka i nadrealizma, koji nas je osvojio svojom opuštenošću, humorom i zaigranom pogledom na svijet.

Foto: Kanjon, Obličje bez činjenice, Mjesto prolaznosti, U grlu nam cvate cvijeće,  Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean, Laci bježi u Mađarsku