25 FPS u Rijeci

Nakon što su netom dodijeljene nagrade na 19. izdanju, Festival 25 FPS sad već desetu godinu za redom s Art-kinom Rijeka predstavlja izbor filmova riječkoj publici. 

Riječko gostovanje započinjemo u srijedu 4. listopada u 20 sati projekcijom eksperimentalne doku-drame Samsara Loisa Patiña koja je premijerno prikazana u programu Encounters 73. Berlinalea, a dan nakon čeka nas najbolje od ovogodišnje festivalske selekcije, uz hrvatski program (5. listopada u 18 sati) i selekciju nagrađenih filmova iz međunarodne konkurencije (5. listopada u 20 sati).

Od strane kritike opisana kao nevjerojatno multisenzorno putovanje tijela, duše i prostora, Samsara je jedinstveno filmsko iskustvo koje se odvija u hramovima Laosa, gdje redovnici tinejdžeri prate dušu u tranzitu iz jednog tijela u drugo. Svjetleće i zvučno putovanje vodi do reinkarnacije na plažama Zanzibara, gdje grupe žena rade na farmama morskih algi. Snimljena na 16 mm vrpci, Samsara baca meditativnu čaroliju na gledatelja koji je voljan biti zaveden drugim kulturama, stanjima duha i vjerovanjima, dovodeći ga u stanje opuštenosti, mira i kontemplacije.

Izbor iz domaćeg programa donosi šest kratkometražnih eksperimentalnih filmova hrvatske produkcije: Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka Mire Manojlovića (nagrada Green DCP za najbolji hrvatski film u programu), Sve što nije pustinja ne postoji Ane Buljan, Valerija Sare Jurinčić (Grand Prix), Evanescence Mare Šuljak, Dohvatiti Sunce: El Shatt Ane Bilankov i Zamišljene budućnosti: Turizam Darka Fritza.

Izbor iz međunarodnog programa ovogodišnjeg 25 FPS-a u Art-kino donosi tri nagrađena eksperimentalna filma kratkog metra: Mast-del Maryam Tafakory (Grand Prix, Nagrada žirija kritike), U ljubičastu utrobu Thuy-Han Nguyen-Chi (Grand Prix) i Ono što preostaje Deborah Stratman (Nagrada publike).

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.