Četvrtak na festivalu

Drugi dan Festivala 25 FPS donosi izložbu Scrapbook, zatim posebno kurirani program filmova iz Baltic Analog Laba te dva bloka natjecateljskog programa

Pridružite nam se na otvorenju izložbe u 12 sati u Francuskom institutu povodom 40 godina Light Conea, najvažnijeg svjetskog arhiva i distributera eksperimentalnih filmova sa sjedištem u Parizu. Emmanuel Lefrant, direktor Light Conea, uživo će govoriti o kontekstu izložbe, djelovanju arhiva i izazovima distribucije analognog filma u digitalnom dobu. Razgovoru će se pridružiti Gaëlle Rouard, filmašica i jedna od autorica čiji rad će se moći pogledati na izložbi. 

U 16 sati latvijska filmska umjetnica Ieva Balode uživo će predstaviti baltičke eksperimentalne filmove producirane u sklopu nezavisnog filmskog laboratorija Baltic Analog Lab (Riga). U njezinom programu gledat ćemo deset vrlo intimnih, autorefleksivnih radova koja izravno ili neizravno promišljaju svoja iskustva tijekom pandemije.

U 18 sati na rasporedu je drugi blok natjecateljskog programa u kojemu gledamo četiri putopisa o spekulativnim krajolicima. Davor Sanvincenti, autor filma Mjesta koja ćemo disati i Matevž Jerman koji potpisuje film Upad, pridružit će se razgovoru uživo nakon projekcije. 

Žudim, dakle jesam naziv je trećeg bloka natjecateljskog programa koji se prikazuje u 20 sati, a obuhvaća četiri suptilna i snažna rada koja se bave žudnjom i senzualnošću.

Španjolski filmaš Luis Macias čiji novi film Ocean Analogija gledamo u programu, publici će uživo predstaviti svoj rad. 

 

Foto: Skriveni pogled, Peng Zuqiang