Drugi dan 25 FPS: Pia Borg i Expanded Cinema

Drugi festivalski dan obilježit će posebno kurirani program članice žirija Pije Borg, dva bloka natjecateljskih filmova, te tranzični audiovizualni performans nizozemskog tandema Lichun Tseng i Robert Kross. 

Sinoć pred punom dvoranom zagrebačkog Kina SC otvoreno je 17. izdanje Festivala 25 FPS. Organizatori i članovi selekcijske komisije Marina Kožul, Mario Kozina i Tena Trstenjak pozdravili su publiku i osvrnuli se na ovogodišnji natjecateljski program: "Kao i prošla godina, i ova je bila obilježena izvanrednim okolnostima – događajima koji su nas potaknuli da promislimo mnogo toga što smo uzimali zdravo za gotovo i presložimo vlastitu stvarnost. Ovi procesi odrazili su se i u filmovima u natjecateljskom programu, ali i u načinu na koji smo ih oblikovali u cjeline," – istaknuo je Mario Kozina. Festival su otvorili filmovi iz prvog bloka natjecateljskog programa, uz prisustvo Rite Ferrando i Lilly Jue Sheng (Ikebana), Jelene Blagović (Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad) te Antoinea Chapona (Moji krajolici). 

Drugi dan Festivala 25 FPS donosi dva nova bloka natjecateljskih filmova, program u izboru članice Velikog žirija Pije Borg te audiovizualni performans uživo Lichun Tseng i Roberta Krossa u sklopu programa Expanded Cinema

Festivalski dan u 16 sati otvara prvi od tri programa u izboru članova i članica Velikog žirija. Australska redateljica Pia Borg predstavit će se programom Replike boje koji obuhvaća različite klasične i suvremene naslove nadahnute istraživanjem za njezin nagrađivani film Silika (Grand Prix, 25 FPS 2018). 

U 18 sati na rasporedu je Izlaganje, drugi blok natjecateljskog programa sa šest filmskih poema o razgolićavanju od arhitekture, identiteta i tijela, sve do epiderme, filma i hlapljivih sjećanja. Svoje filmove publici će uživo predstaviti Ghyzlène Boukaïla, autorica filma #31# (Skriveni poziv), Mateo Vega (Postoji moj duh) te dvojac Sophía Petersen i Shaun Finneran (Mjesto prolaznosti).

Umna sumaglica naziv je trećeg bloka natjecateljskog programa koji se prikazuje u 20 sati, a obuhvaća pet uzbudljivih i intrigantnih naslova koji pozivaju na širenje percepcije i padanje u trans. Tina Frank (Frozen Jumper) i Mary Helena Clark (Obličje bez činjenice) govorit će o svojim filmovima nakon projekcije.

U 22:30 nizozemski tandem Lichun Tseng i Robert Kross otvorit će seriju audiovizualnih performansa uživo (Expanded Cinema) uranjajućom i tranzičnom izvedbom za četiri 16-milimetarska projektora Ebb and Flow

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio. Program se održava u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Postoji moj duh, Obličje bez činjenice, Horizont