Drugi festivalski dan

Na drugom danu 19. Festivala 25 FPS prikazuju se dva bloka iz natjecateljskog programa, posebna retrospektiva japansko-njemačke umjetnice Sylvije Schedelbauer i selekcija člana ovogodišnjeg žirija, umjetnika Marka Tadića.

Prvi su na rasporedu, u 14 sati u kinu Kinoteka, kratki filmovi Sylvije Schedelbauer koji se prikazuju u sklopu ovogodišnjeg simpozija posvećenog filmskoj arhivistici i found footage filmu. Umjetnica će predstaviti svoj esejistički i poetski pristup osobnim, povijesnim i političkim narativima sa svojih šest radova, „bujicama slika“ koje su nastajale u posljednjih 20 godina.

U 16 sati uslijedit će program filmova po izboru umjetnika Marka Tadića, The Mimoids, u okviru programske sekcije „Žiri predstavlja“. Uz njegov film Događaji za zaboraviti, gledamo četiri filma koji se na upečatljive i različite načine koriste umjetničkim mogućnostima i krajolicima videoigara, virtualnih svjetova u susretu s drugim kulturnim sferama.

U 18 sati na programu je drugi blok filmova iz konkurencije naslovljen Granice, horizonti, a u 20 sati očekuju nas Arti fakti.

U Granicama je okupljeno šest filmova koji u rekonstrukcijama određenih trenutaka rastežu ograničenja medija. Na razgovoru će nam se pridružiti Mare Šuljak, autorica filma Evanescence i Thuy-Han Nguyen-Chi, autorica rada U ljubičastu utrobu.

Posljednji dnevni program očekuje nas u 20 sati, uz treći natjecateljski blok. Četiri filma, među kojima je srednjemetražno ostvarenje američke filmašice Deborah Stratman, Ono što preostaje, moćno povezuju analogno i digitalno, sadašnjost i prošlost, i u stvarnim prostorima kreiraju filmske situacije.

 

Foto: Evanescence, Mare Šuljak, Konkurencija 2