KINO 23: Oproštaj u zrcalu

Rijetki igrani film doajenke američke avangarde Storm de Hirsch u programu Kino 23.

Kino 23 poseban je program Festivala 25 FPS posvećen filmovima dugog i srednjeg metra koji nisu nužno eksperimentalni, ali imaju eksperimentalan, istraživački duh u načinu na koji promišljaju priču, filmski jezik ili oblikovanje svijeta.

U sklopu ovogodišnjeg programa Kino 23 publika će imati priliku pogledati rijetko prikazivani igrani film Oproštaj u zrcalu (1964.) ključne figure njujorške avangardne scene 1960-ih Storm de Hirsch. Nadahnut osobnim doživljajima autorice, radnja filma smještena je u Rim, a u njezinom su fokusu tri cimerice – Amerikanka Maria (Rosa Pradell), Engleskinja Berenice (Diane Stainton) i Šveđanka Ingrid (Barbara Apostal) – odnosno njihove nestalne i hirovite avanture s drugim partnerima. 

Napola skriptiran, napola improviziran, riječ je o prvijencu i ujedno jedinom dugometražnom ostvarenju autorice, kojim je postavila estetske i tematske temelje za svoje kasnije kratkometražne filmove bitno zaokupljene promišljanjem ženskog subjektiviteta. Film je premijeru imao u Cannesu 1964., a iste godine je prikazan i na festivalu u Locarnu. 

Djelujući isprva kao pjesnikinja i slikarica, a tek u svojim četrdesetima kao filmska autorica, Storm de Hirsch (1912. – 2020.) bila je istaknuta pripadnica američke kontrakulturne scene. Zajedno s Jonasom Mekasom, Shirley Clarke, Stanom Brakhageom i drugim poznatim umjetnicima njujorškog podzemlja osnovala je 1962. godine The Film-Makers' Cooperative, udrugu za distribuciju i promociju eksperimentalnog i nezavisnog filma čiji cilj je bio pružiti otpor komercijalnoj i mainstream filmskoj industriji. Bila je prva žena kojoj je dodijeljena stipendija Američkog filmskog instituta (1968.), a njezin opus od petnaestak eksperimentalnih filmova nastalih 1960-ih i 1970-ih retrospektivno je prikazan u uglednom njujorškom muzeju Whitney (1973.). Njezine filmove odlikuju nelinearne strukture, refleksivnost, putenost i  istovremeno brutalnost, u želji da istraži vizije koje objedinjuju mušku i žensku energiju.

Nakon smrti supruga i umjetnika Louisa Brigantea 1975. godine, Storm de Hirsch se povukla sa scene, a njezin rad pao u zaborav ponajviše zbog selektivne prirode filmoloških i povijesnih studija avangarde koje su redovito izostavljale doprinos ženskih autorica. Zadnjih nekoliko godina fascinantne alternativne vizije Storm de Hirsch nanovo se  otkrivaju i prikazuju široj publici, a publika Festivala 25 FPS će moći pogledati njezin dugometražni crno-bijeli prvijenac na originalnoj 16-milimetarskoj kopiji.

Film će se prikazati u Zagrebu (Kino SC) u nedjelju 26. rujna u 22:00, a u Rijeci (Art-kino Croatia) u četvrtak, 30. rujna u 18:00.