KONKURENCIJA 17. 25 FPS-a: Refleksije o društvenoj krizi i povratak majstora analognog filma

Natjecateljski program Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, čije će se sedamnaesto izdanje održati od 23. do 26. rujna u Zagrebu, u prostorima Studentskog centra, donosi 27 inovativnih radova iz različitih dijelova svijeta, od čega tri iz Hrvatske, koji svojom formom i motivima radikalno prekrajaju, preispituju i preskaču ustaljene granice audiovizualnog medija, istovremeno reflektirajući krizno stanje društva.

COVID-19, ekološka kriza i novomedijski hibridi 

Među temama koje zaokupljaju autore i autorice u ovogodišnjoj selekciji ističe se utjecaj različitih društvenih kriza i previranja na naše osobne identitete i odnose s drugima.

Belgijska audiovizualna umjetnica Eva Giolo snimila je u jeku pandemijske krize film U grlu nam cvate cvijeće, intimnu i vrsno koreografiranu 16-milimetarsku poemu koja simbolički adresira krhkost međuljudskih odnosa u kućnoj karanteni. Iskustvo lockdowna također je inspiriralo veterana domaćeg eksperimentalnog filma, Vladislava Kneževića, koji će se predstaviti tehno-strukturalnim radom Imploder, dok je austrijska umjetnica Friedl vom Gröller u filmu 2020 duhovito pokazala zube godini koju je obilježla kriza COVID-19. 

Tinjajućom ekološkom katastrofom bavi se splitska vizualna umjetnica Tanja Deman u filmskom eseju Horizont – meditativnoj priči o moru u vremenu zatopljenja i zagađenja, dok je kineska autorica Yuyan Wang u svom radu Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean posegnula za mnogobrojnim videoisječcima s interneta kako bi ukazala na informacijsku i industrijsku zasićenost našeg društva. 

Među ostvarenjima koji inovativno koriste estetske i pripovjedne mogućnosti novih medija ističe se i Moji krajolici, intrigantni esej francuskog redatelja Antoinea Chapona o sprezi vojne i zabavne industrije videoigara čija se radnja u cijelosti odvija u računalnom animiranom krajoliku ratne videoigre. Tu je i novomedijski hibrid nagrađivanog tajlandskog umjetnika Tulapopa Saenjaroena, Squish!, koji nadahnuće za svoje razigrane i crnohumorne tabloe nalazi u tajlandskoj animaciji te košmaru društvenih mreža i mobilnih aplikacija.  

Majstori analognog filma uz bok piksel-avanturistima 

Konkurencijom će prošetati i niz svježih radova festivalskih alumnija, poput neizostavnog klasika suvremenog materijalnog filma, Petera Tscherkasskog. Njegov novi rad, Opet vlak, akcijom je nabijen celuloidni kolaž sačinjen od brojnih isječaka iz holivudske filmske povijesti, čije frenetične izmjene, preklapanja, zveckanja i treperenja na podlozi nezaustavljivog juriša vlaka zlokobno nagoviještaju put u propast. Kanadsko-japanski filmaš Daïchi Saïto vraća se na veliko platno Kina SC s još jednom raskošnom 35-milimetarskom simfonijom pod naslovom earthearthearth, u kojoj planinski obronci Andi senzualno pulsiraju u ritmu slobodnih improvizacija saksofonista Jasona Sharpa. 

Boje digitalnih avanturista brani austrijska veteranka videoumjetnosti Tina Frank, koja će protresti naše senzore žestokom punk elektroničkom apstrakcijom Frozen Jumper, te festivalski laureat Peter Burr, koji u filmu Crni kvadrat oživljava filozofiju percepcije kroz nasrtaj strobirajućih računalno animiranih optičkih iluzija inspiriranih modernističkom estetikom op-arta. 

Umjetničko polje još je jedna česta tema ovogodišnje selekcije. Bugarska novomedijska umjetnica Veneta Androva vraća se na festival s još jednom britkom i satiričnom 3D-animacijom u kojoj se služi figurom zgodne humanoidne umjetnice kako bi razotkrila duboko ukorijenjene patrijarhalne obrasce na tržištu umjetnina (AIVA), a umjetničkim poljem bavi se i fotografkinja i umjetnica Jelena Blagović u svome debitantskom filmu Svaki je umjetnik za sebe, svi zajedno nikad, refleksivnom eseju inspiriranom umjetničkim radom Gorana Trbuljaka.

Nagrade Festivala 25 FPS
O najboljim filmovima u Natjecateljskom programu 25 FPS-a odlučivat će tročlani Veliki žiri koji ove godine čine australska redateljica Pia Borg, njemačka kustosica Katrin Mundt te hrvatski multimedijski umjetnik Ivan Marušić Klif. Oni će dodijeliti tri jednakovrijedna Grand Prixa. Filmovi također konkuriraju za Nagradu kritike i Nagradu publike, dok hrvatski filmovi konkuriraju i za Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. 
Uz Natjecateljski program, ovogodišnji popratni programi suvremene ili povijesne avangarde čine Žiri predstavlja, Expanded Cinema i Kino 23. 

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, a program će se održavati u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Fotografije iz filmova: Crni kvadrat, AIVA, Moji krajolici, U grlu nam cvate cvijeće, earthearthearth