Nagrade 14. 25 FPS-a

Nakon četiri festivalska dana i 26 filmova u međunarodnom natjecateljskom programu, festivalski žiriji i publika odabrali su svoje favorite.

TRI GRAND PRIXA VELIKOG ŽIRIJA (Jesse McLean, Petar Milat, Mika Taanila)
Film iz sjećanja (Isabelle Tollenaere)
Ovaj film odabrali smo zbog kreativnog pripovijedanja i dojmljivog načina na koji autorica razvija bliskost između gledatelja, snimatelja i subjekata. Inventivno, ali i precizno, film nam pokazuje nestabilnost povijesti, kolektivnog sjećanja na rat i naivnost njegovih mladih sudionika. 

Odmorišta (Anja Dornieden, Juan David González Monroy)
Film izvanredne strukture slike i zvuka. Počinje polagano i nježno, kao privatna studija malih bića iz prirode, a zatim se razvija u uznemirujuću metaforu o ljudskoj svijesti. 

Silika (Pia Borg)
Da dom postane mjesto u nigdini; da svijet postane nešto drugo: to je proces, prirodna sila koju nazivamo filmom. Predio divljine gdje se događaju slučajni, neobični i neočekivani susreti priča i materijala. Film koji nas usmjerava prema toj izvornoj i pokretnoj lokaciji, pravom multiverzumu s toliko pravih i lažnih nadjevenih imena. Kino, bioskop, cinema… 

NAGRADA ŽIRIJA KRITIKE (Alejandro Bachmann, Miro Frakić, Silvestar Mileta)
Sunčev kamen (Filipa César, Louis Henderson)
Sunčev kamen pronalazi veze između vidljivosti i vida od arhitektonskih pojava kao što je svjetionik do satelitskog nadzora i GPS praćenja. Iako je žiri zaintrigirala ova tematska putanja, ipak nas je najviše uvjerila formalna kompozicija filma – riječ je o filmu koji vam ne dopušta da se smirite u sigurnom vizualnom i, slijedom toga, ideološkom stavu spram onoga što vidite, filmu koji spaja teme i podzaplete duboko asocijativno, a da nimalo ne zapada u nasumičnost. U raspravama između članova žirija postalo je jasno da se radi o teksturi koja se stalno mijenja i širi: o jedinstvenoj viziji koja se tako predivno nalazi izvan našeg dometa. Sunčev kamen pomalo je poput motiva koji prati – vibrirajući val, oscilirajuća zraka svjetlosti, vidljiva struktura koja nas fascinira upravo zato što kao da je sama prerazmjestila vidljivost kao takvu.

POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJA KRITIKE
Prošle godine kad je prošao vlak (Pang-Chuan Huang)
Analogija između vlaka kao načina doživljavanja svijeta i filma nije nova, a nalazi se u središtu ovoga filma. Film za polazišnu točku uzima prolazak kraj nekolicine zgrada tijekom vožnje vlakom, a zatim prekida kratkotrajan pogled jednim dubljim uvidom koji ne želi ići dalje, već ostati, koji ne želi samo registrirati, već i razumjeti. Film se stoga bavi središnjim aspektima etike dokumentarnog filma nikada ne gubeći iz vida svoje teme. Prošle godine kad je prošao vlak filmsko je razmatranje daljine i blizine te njihove povezanosti s pokretom i stajanjem. Ove apstraktne ideje u filmu nisu razrađene, već stavljene u pokret u procesu susretanja svijeta s kamerom. 

NAGRADA GREEN DCP (Udruga 25 FPS)
3. rujna 2015. (Sara Jurinčić)
Ove godine vidjeli smo nekoliko snažnih filmova koji su nastali u okviru izvaninstitucionalnog obrazovanja - kinoklubova, radionica i filmskih škola. A to i jest okvir u kojem je alternativni film izrastao i bio njegovan - zbog duha slobode, hrabrosti i otvorenosti eksperimentu. Film koji nas je najviše ove godine iznenadio je rad koji rastače i preskače filmske rodove kako bi se suočio s osobnom traumom. 

NAGRADA PUBLIKE
Migracija slike (Stefan Kruse)