Nagrađeni filmovi 19. Festivala 25 FPS

Dodijeljene su nagrade 19. festivalskog izdanja!

GRAND PRIX VELIKOG ŽIRIJA

MARY HELENA CLARK

Mast-del, r. Maryam Tafakory

Za spretno redefiniranje arhiva, koje ispunjava superimpoziciju senzualnim i političkim. Pjesma žudnje i slobode.

 

ROSS LIPMAN

Valerija, r. Sara Jurinčić

Čast mi je nagraditi film koji počinje kao redateljičina osobna elegija za precima, a istodobno se bavi univerzalnom vezom koja nas sve povezuje s našom prošlošću. Pripovijedajući vlastitu priču, ona dotiče nešto duboko ukorijenjeno u svima nama i pokazuje nam da film u tek nekoliko kratkih minuta može stići mnogo dalje od svoje vremenske ograničenosti.

 

MARKO TADIĆ

U ljubičastu utrobu, r. Thuy-Han Nguyen-Chi

Ovaj film prikazuje univerzalnost ljudskosti te činjenicu da se potraga za osobnom utopijom i mirom nalaze izvan vremena.

 

NAGRADA ŽIRIJA KRITIKE (Barbara Gregov, Iva Rosandić, Ivan Velisavljević)

Mast-del, r. Maryam Tafakory

Polazeći od intimnog razgovora dviju ljubavnica, a ulazeći pritom u vizualni dijalog s nacionalnom kinematografijom, ovaj rad ekonstrukcija je društvene i filmske povijesti brisanja ženskih i queer iskustva i perspektiva. Ovaj rad odabrali smo upravo zato što na jednostavan, direktan i tankoćutan način podcrtava činjenicu da su i polje intime i medij eksperimentalnog filma i danas poprišta političkog.

 

NAGRADA PUBLIKE

Ono što preostaje, r. Deborah Stratman

 

NAGRADA GREEN DCP za hrvatski film u programu

Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka, r. Miro Manojlović

Nagradu dodjeljujemo radu koji nas je podsjetio da formalni eksperimenti u filmu ne proizlaze samo iz želje da se istraže mogućnosti i granice medija, nego da se pritom i dobro zabavi – kako autor, tako i publika. Riječ je o djelu vrhunske montaže, promišljene strukture te osjećajem za tajming, koji pokazuje da je nasljeđe tradicionalne avangarde i dalje vrlo živo, ako se nađe u rukama pravoga autora.