Početak 18. festivalskog izdanja

Pridružite nam se na večerašnjim programima u 18 i 20 sati, kad počinje 18. izdanje Festivala 25 FPS s godišnjim izborom novih eksperimentalnih filmskih naslova te bogatim popratnim programom. 

Festival se održava od 21. do 24. rujna 2022. u Kinu Kinoteka u Zagrebu, a 27. i 28. rujna u Art-kinu Croatia u Rijeci. Ulaz na sve festivalske programe je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni kina koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

U 18 sati, neposredno prije Konkurencije #1, na rasporedu je prva od dvije sekcije Refleksa, natjecateljskog programa hrvatskih filmova, u kojoj gledamo Žene minorne spekulacije, izniman konceptualni rad na pragu dokumentaristike i fikcije etablirane umjetnice Nicole Hewitt

U 20 sati prikazat će se prva od šest programskih cjelina ovogodišnjeg natjecateljskog programa pod nazivom Tijelo moga uma s filmom Maria Schneider, 1983., intrigantnim doku-fikcijskim triptihom nagrađivane njujorške redateljice Elisabeth Subrin, koji kroz rekonstrukciju intervjua iz naslova daje moćnu kritiku položaja žena u filmskoj industriji i medijima. 

Sarah Lansley u filmu Kako želim provesti ostatak svoje reproduktivne dobi nudi osebujan pogled na Prljavi ples i način na koji hollywoodski filmovi oblikuju naša očekivanja od ljubavi, dok se Eva Giolo, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, u svom novom radu Potrebe obične predanosti pozabavila odnosom majčinstva i kreativnosti. Što ostaje od naših tijela, uma i osjeća kada ih preselimo u digitalni svijet propituje austrijska novomedijska umjetnica Gloria Gammer u izuzetno dirljivom filmu Kad dođe kraj svijeta, znaj da sam te voljela koji će uživo predstaviti publici, a renomirani francuski filmaš Emmanuel na Lefrant na svom četvrtom festivalskom ukazanju donosi hipnotičku celuloidnu poemu U mračnoj šumi o kojoj će također uživo govoriti u razgovoru nakon projekcije. 

Svi ste dobrodošli i vidimo se u kinu!

 

Foto: Žene minorne spekulacije, Nicole Hewitt