Predfestivalsko druženje uz knjigu i film - MM centar, 28. 9. u 18:00 sati

Dvanaesti Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS počinje u četvrtak 29. rujna, no festivalsko druženje počinje dan ranije, u srijedu 28. rujna u 18 sati u MM centru - pridružite nam se na predstavljanju knjige Povijest eksperimentalnog filma i videa te ovogodišnjeg festivalskog programa uz film iznenađenja. 

Samo dan prije službenog početka 12. Festivala 25 FPS, u srijedu 28. rujna, predstavit ćemo knjigu Povijest eksperimentalnog filma i videa autora A. L. Reesa iz edicije Kvadrati sekunde izdavača Udruge 25 FPS. U ovom izmijenjenom i dopunjenom izdanju Rees predstavlja eksperimentalni film i video novim čitateljima zainteresiranim za film u širem smislu, te nudi vodič za entuzijaste avangardnog filma i novih medijskih umjetnosti. Od Cézannea i dadaizma preko Cocteaua, Brakhagea i Le Gricea do novog vala britanskih filmskih i video umjetnika od 1990-ih do danas, ova opsežna studija postavlja avangardni film između kinematografije i galerije uz mnoge poveznice s vizualnom umjetnošću i umjetnošću zvuka. A. L. Rees (1949–2014) bio je znanstvenik i profesor vizualnih komunikacija na Kraljevskom umjetničkom koledžu u Londonu. Autor je knjiga i eseja o eksperimentalnom filmu, videu i medijskoj umjetnosti.

Knjigu ćemo predstaviti kroz razgovor s filmologinjom i filmskom kritičarkom Dianom Nenadić, a potom i filmove iz natjecateljskog programa, posebno kurirane programe članova Velikog žirija, prigodne Ode filmu koje slave stogodišnjicu Dade, hrvatske filmove iz programa Refleksi, kino-predavanja te performanse Exanded Cinema. Predstavljanje završavamo projekcijom seminalnog dadaističkog filma čiji naslov otkrivamo tik prije samog prikazivanja.

Vidimo se u MM-u!