Preparirane knjige, projektor u bronci

Uz filmski program, posjetitelji 25 FPS-a u predvorju Kina SC moći će svakodnevno razgledati i dvije izložbe: Film Reader Mike Taanile i Projektor Dušice Dražić i Wima Janssena, koji ćemo službeno pokrenuti danas u 17 sati.

Instalaciju Projektor Dušice Dražić i Wima Janssena čini u broncu odlivena replika projektora, svojevrsnog spomenika jugoslavenskom industrijskom dobu, kinofikaciji i vještini ručnog rada, koji nam danas izgleda kao čudnovat objekt iz države i ere koje više ne postoje. Izloženi projektor još uvijek je u uporabi, a 30 minuta prije svakog programa projicirat će 35-milimetarski film o procesu vlastita nastanka. Pridružite nam se danas u 17 sati na otvorenju izložbe i prvoj projekciji, koja će se održati u prisustvu autora.

Uz Projektor, u predvorju razgledajte i izložbu Film Reader. Njezin autor i jedan od članova ovogodišnjeg žirija, Mika Taanila, marljivo je prikupljao različite monografije, akademske publikacije, studije i ostala književna izdanja posvećena filmu te ih obradio noževima, škarama, skalpelima i uredskim rezačima papira. Ova preparirana, muzejska oda filmskome znanju, interpretaciji, analizi i sjećanju originalno je predstavljena na Nordijskom paviljonu 57. Venecijanskog bijenalea.

Spomenute izložbe mogu se svakodnevno razgledati u predvorju kina SC za vrijeme trajanja festivala.