REFLEKSI 2021: Intimni eseji i angažirani hibridi

Program hrvatskih filmova Refleksi donose šest eksperimentalnih radova koji istražuju različite pojavnosti osobnih i društvenih trenja.

Ovogodišnje izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koje će se održati od 23. do 26. rujna 2021. u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, donosi pored međunarodnog natjecateljskog programa i presjek aktualnih strujanja na domaćoj eksperimentalnoj sceni u već tradicionalnoj programskoj sekciji Refleksi. U programu će se prikazati šest filmova hrvatskih autora i autorica različitih generacija i senzibiliteta, koji se služe inovativnim filmskim postupcima kako bi dočarali različite pojavnosti osobnih i društvenih trenja. 

Višestruko nagrađivana multimedijalna umjetnica, Renata Poljak vraća se na festival novim kratkometražnim radom Split – meditativnim filmskoj refleksijom u kojoj vedute opustošene splitske stare jezgre u jeku pandemije autorici služe kako bi iznijela vrlo intimnu i bolnu priču o rastanku. 
S druge strane, autorski dvojac Davor Konjikušić i Nika Petković, u svom izuzetnom eseju Uvala koriste kulisu surovog kamenog krajobraza jedne kvarnerske uvale kako bi istražili načine na koje prostor pamti i u sebe trajno utiskuje čovjekovo djelovanje – u ovome slučaju njegove nezapamćene zločine. 

U programu gledamo i dva intrigantna ostvarenja iznikla iz vrlo plodne kinoklubaške scene: Martina Lončar predstavit će filmom Sve u životu došlo mi je kasno – enigmatičnim i poetskim esejom koji dojmljivo sjedinjuje stvarnost i fikciju, dok Mateja Zidarić u Plejadama, inovativnom novomedijskom hibridu koji u cijelosti snima na računalnom zaslonu (tzv. desktop film), poseže za mitologijom i Mjesečevim kraterima kao metaforama njezinih unutarnjih previranja. 

S Akademije dramskih umjetnosti stiže nam Trafika, redateljski debi diplomirane romanistice i studentice montaže Dore Slakoper, koja vješto koristi stilizirane montažne postupke kako bi predočila dehumanizirajuće uvjete rada prodavačica na kioscima, dok mladi student režije, David Gašo, u svojoj vrckavoj autobiografskoj vježbi Laci bježi u Mađarsku režira spektakularan bijeg iz obiteljskog gnijezda u maniri američkih slapstick komedija. 

Hrvatski filmovi u programu Refleksi konkuriraju za nagradu Green DCP koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

17. izdanje 25 FPS-a će se održati od 23. do 26. rujna 2021. u Kinu SC-a u Zagrebu. Sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Fotografije iz filmova: Laci bježi u Mađarsku, Plejade, Split