Slobodni radikali na HRT 3

U susret 11. Festivalu 25 FPS u srijedu, 23. rujna na Trećem programu HRT-a u 22:48 h prikazuje se dugometražni dokumentarac Slobodni radikali – Povijest eksperimentalnog filma Pipa Chodorova koji portretira velike filmaše – Roberta Breera, Stana Brakhagea, Petera Kubelku, Jonasa Mekasa, Michaela Snowa, Kena Jacobsa...

Dirljiv i osoban, ovaj dokumentarac služi kao vodič svima onima koji žele uroniti u jedno filmsko razdoblje. Slobodni radikali iz naslova referiraju se na umjetnike koji su počevši u 1920-ima i tijekom 1970-ih gurali film prema eksperimentalnoj vizualnoj poeziji. (...) Film je posveta toj margini filma, koja se prečesto svodi na hermetičnu citadelu, a ne na prostor otvoren vjerovima u kojemu slučaj, etika uradi-sam i humor često igraju veliku ulogu te je odličan temelj za nadolazeći eksperimentalnofilmski tjedan Zagrebu i Rijeci.

Pip Chodorov rođen je 13. travnja 1965. u New Yorku. Od 1972. bavi se filmom i skladanjem glazbe. Studirao je kognitivnu znanost na Sveučilištu Rochester u državi New York te filmsku semiotiku na Sveučilištu u Parizu. Radio je u filmskoj distribuciji – Orion Classics, NYC, UGC, Pariz, Light Cone, Pariz, a trenutačno radi za Re:Voir Video u Parizu, koji je osnovao 1994. (www.re-voir.com) i The Film Gallery, prvu umjetničku galeriju posvećenu isključivo eksperimentalnom filmu (www.film-gallery.org). Ujedno je i suosnivač L'Abominablea (www.l-abominable.org), filmskog uradi-sam laboratorija-kooperative, te moderira internetski forum FrameWorks o eksperimentalnom filmu.