Tamo gdje žive divlja stvorenja: 3D-zagrijavanje za 14. 25 FPS

Još nas samo jedan dan dijeli od otvaranja 14. izdanja 25 FPS-a, a za zagrijavanje pripremili smo tri filma koja će večeras u 20 sati platno Cinestara Zagreb u Branimir centru otvoriti prema drugim dimenzijama i divljim bićima koja se u njima skrivaju.

Jeste li znali da nas većina ima jedno oko snažnije od drugog? Austrijsko-njemački umjetnik Rainer Kohlberger iskoristio je rivalstvo lijevog i desnog pola našeg perceptivnog aparata kako bi stvorio more than everything, jedistveno djelo koje će svaki gledatelj u publici vidjeti i doživjeti različito.

Mrlje i ogrebotine Deimantasa Narkevičiusa bave se drugom vrstom borbe. Film koristi snimke s legendarne izvedbe rock opere Jesus Christ Superstar s početka 1970-ih u Vilniusu – glazbeno-scenskog djela koje su uskoro potom zabranile sovjetske vlasti, no koje je i unatoč tome postalo inspiracijom brojnim rock glazbenicima i fanovima. Zbog načina na koji uranjajući u materijalnu dimenziju slike pomiče granice gledateljskog iskustva, film je osvojio i glavnu nagradu na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu.

Program završavamo fascinantnim miksom znanosti, znanstvene fantastike i računalne animacije. Dokument Parakozmik Vladislava Kneževića eksperimentalni je monster movie –spekulativna pustolovina koja će vas odvesti u dimenziju nadomak naše, u kojoj rastu divlja stvorenja. Projekciji će prisustvovati ekipa filma.