Treći festivalski dan

Natjecateljska sekcija zatvara se danas uz dva programa, a na rasporedu su i kratkometražni found footage filmovi po izboru kustosa Austrijskog filmskog muzeja Jurija Medena i program članice ovogodišnjeg velikog žirija, umjetnice i redateljice Mary Helene Clark.

U 14 sati u kinu Kinoteka prikazuje se selekcija Jurija Medena, Reciklirani film, koja se nadovezuje na opsežno istraživanje Austrijskog filmskog muzeja u suradnji sa sixpackfilmom i festivalom Viennale o found footage filmu, posebice onome koji nastaje van zapadnjačkih struja. Odabrano je šest filmova iz perioda od 1960-ih do 1980-ih i uključuju danas rijetko viđene sovjetske, čehoslovačke, kubanske, palestinske i jugoslavenske produkcije.

Mary Helena Clark predstavit će svoj program Couplets u 16 sati. U njemu četiri svoja filma nastala od 2009. do 2022. povezuje s radovima raznih autora koji se bave „načinima na koji su gubitak ili tuga povezani s nagonom ili materijalnom fantazijom“. Clarkini filmovi vode nas kroz tekstove i teksture koji nastaju u susretu slike, sjećanja i tijela.

U 18 sati prikazat će se novi set filmova iz konkurencije posvećen rastancima, od stvarnih i onih zamišljenih osoba, osjećaja i okamenjenih filmskih struktura. Pridružit će se i tri autorice – Lucie Leszez koja predstavlja Bosco nastao u suradnji sa Stefanom Canapom, Nastja Säde Rönkkö, koja donosi nježne Čuvare svjetla: Alge i laureatkinja nagrade Green DCP, Sara Jurinčić sa svojim novim filmom Valerija.

U 20 sati prikazuje se posljednji blok iz natjecateljskog programa, šest meditacija o intimi, prošlosti i ponovo pruženim prilikama, uz prisustvo velikog broja autora. Nakon projekcije na razgovoru će nam se pridružiti Brecht De Cock (oblici tebe, oblici mene), Nicolas Graux i Quý Trương Minh (Dikobraz), Rushnan Jaleel (Anđeo forme) i Matti Harju (Ekstaza).

 

Foto: Valerija, Sara Jurinčić, KONKURENCIJA