Treći festivalski dan: Klasici etnografskog filma i vrtoglavi performansi

Treći festivalski dan donosi fascinantne klasike etnografskog filma u izboru članice žirija Katrin Mundt, dva zadnja bloka natjecateljskog programa i vrtoglave audiovizualne izvedbe Branimira Štivića i Hrvoja Radnića.

Festivalski dan započinje u 16 sati programom Žiri predstavlja. Njemačka autorica i kustosica Katrin Mundt predstavit će se programom Dezorijentacija sačinjenom od pet filmova  nadahnutim etnografskim i postkolonijalnim studijama u kojima inovativni filmski postupci služe za razotkrivanje i dekonstrukciju stereotipnih narativa o Drugome.

U 18 sati prikazat će se filmovi iz četvrtog bloka natjecateljskog programa objedinjeni naslovom Onkraj solidnog. Riječ je o filmovima koji pozivaju na putovanje onkraj slike: u njezine zaboravljene četvrti, podzemne puteve, kriptirane poruke i vrtoglave vrhunce. Svoje filmove uživo će predstaviti Vladislav Knežević (Imploder) i Sebastian Bürkner (Nalet).  

U 20 sati na rasporedu je zadnji blok natjecateljskih filmova pod nazivom Zubati odraz. Sekcija obuhvaća šest naslova koji se bave refleksijama o umjetničkom polju, optičkim iluzijama, pulsirajućim ritmovima i razbijenim staklima. Veneta Androva (AIVA) i Garegin Vanisian (Srce trči pustinjama – radni naslov) pridružit će se razgovoru nakon projekcije. 

U 22:30 Kino SC će preplaviti dvije vrtoglave proširenofilmske izvedbe koje se odvijaju u sklopu gostovanja festivala Vector Hack. Branimir Štivić predstavit će se performansom Z A V R Z L A M E 2.0 : I Z D A H, a Hrvoje Radnić izvedbom Sfere itd. Oba umjetnika u svojim performansima uparuju arhaične mašine i analogne osciloskope, te njihove signale moduliraju u realnom vremenu kako bi stvorili radikalno drugačije i fascinantne audiovizualne valove koji rijetko koga ostavljaju ravnodušnim.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio. Program se održava u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Z A V R Z L A M E 2.0 : I Z D A H, AIVA, Srce trči pustinjama – radni naslov