Velikani avangarde i nezavisni filmski laboratoriji na simpoziju posvećenom analognom filmu

U sklopu 18. izdanja prvi put se organizira simpozij Analogni film u digitalnom dobu, filmsko-diskurzivni program posvećen suvremenim kretanjima u analognom filmu, čija ovogodišnja tema obuhvaća izazove distribucije i kinoprikazivaštva. 

Simpozij se sastoji od dva posebno kurirana programa filmova iz nezavisnih filmskih laboratorija, okruglog stola s istaknutim lokalnim i inozemnim gostima te izložbe povodom 40. obljetnice pariškog arhiva i distributera eksperimentalnih filmova Light Cone. 

U obranu filmske vrpce – predstavljanje nezavisnih filmskih laboratorija iz Francuske i Latvije 

„U inat brojnim mrtvozornicima koji su ga pojavom digitalne kamere ekspresno sahranili, ovim programom želimo pokazati da je celuloid kao umjetnički medij itekako živ. Štoviše, zadnjih desetak godina svjedočimo nezapamćenom rastu tzv. nezavisnih filmskih laboratorija, malih inkluzivnih kolektiva koji svim zainteresiranima nude znanje, alate i prostor za rad s analognim filmom. U njima filmaši i umjetnici na vrlo inovativan način istražuju i proširuju mogućnosti medija, i to ne samo u umjetničkom nego i tehničkom pogledu, primjerice razvijajući alternativne formule za razvijanje filma ili pak modificirajući i hakirajući analogne projektore za potrebe audiovizualnih performansa“, tvrdi kustosica programa Ejla Kovačević

Poseban program filmova iz pariškog L'Abominablea, jednog od najstarijih i najvećih filmskih laboratorija, predstavit će francuski dokumentarist Emmanuel Falguières. On je za domaću publiku probrao četiri intrigantna, recentna rada koja na stilski različite načine obrađuju oku nevidljive fenomene. Među njima ističemo novi film Alexandrea Larosea (I., 2022.), renomiranog francusko-kanadskog umjetnika i festivalskog laureata koji je 2014. za film brouillard – passage #14 ovječan Grand Prixom i Nagradom kritike. Program L'Abominable prikazuje se u petak 23. rujna u 16 sati.

Vrijedan i rijedak uvid u suvremenu baltičku eksperimentalnu scenu pružit će Ieva Balode,  latvijska filmska umjetnica i jedna od osnivačica Baltic Analog Laba. U njezinom programu gledat ćemo deset vrlo intimnih, autorefleksivnih radova koja izravno ili neizravno promišljaju svoja iskustva tijekom pandemije, a moći će se pogledati 22. rujna u 16 sati

Velikani avangardnog filma na izložbi u Francuskom institutu 

Emmanuel Lefrant, filmski umjetnik i direktor pariškog Light Conea - najvećeg  i najvažnijeg arhiva i distributera eksperimentalnih filmova u Europi - treći je istaknuti gost simpozija čiji ćemo novi film Per una selva oscura gledati u glavnom natjecateljskom programu. Povodom 40. obljetnice Light Conea, festival će u Francuskom Institutu (Preradovićeva 5) ugostiti izložbu SCRAPBOOK, jedinstvenu mikro-zbirku osobnih predmeta i artefakata velikana avangardnog i eksperimentalnog filma (Michael Snow, Peter Gidal, Rose Lowder, Maurice Lemaître, Peter Tscherkassky…) čije filmove Light Cone godinama arhivira i distribuira. Ti su radovi također okupljeni u knjizi Scrapbook objavljenoj početkom ove godine i moći će se kupiti za vrijeme trajanja izložbe. Emmanuel Lefrant, koji je ujedno kustos zagrebačke izložbe, govorit će uživo o kontekstu izložbe, povijesti arhiva i izazovima distribucije eksperimentalnog filmova na otvorenju izložbe 22. rujna u 12 sati. Izložba ostaje otvorena do 9. listopada, a moći će se razgledati radnim danom 12 – 19 sati te subotom 10 – 14 sati.

Radi otvaranja šire rasprave o statusu analognog filma u filmskoj industriji, specifičnim problemima i potencijalnim rješenjima u danas izazovnom sektoru distribucije i kinoprikazivaštva, u petak 23. rujna u 12 sati u kinu Kinoteci održat će se okrugli stol na kojemu će sudjelovati Emmanuel Lefrant, Ieva Balode  Emmanuel Falguières i Petra Belc, istaknuta hrvatska filmologinja i istraživačica jugoslavenskog eksprimentalnog filma.