Zadnji dan festivala: Dodjela nagrada, pioniri kompjutorske animacije i Storm de Hirsch

Uz svečanu dodjelu nagrada i projekciju nagrađenih filmvoa, zadnji dan Festivala 25 FPS obilježit će pionirski radovi kompjuterske animacije u izboru Ivana Marušića Klifa, najbolji hrvatski eksperimentalni naslovi te igrani film doajenke američke avangarde Storm de Hirsch.

U 20 sati festivalski žiri i organizatori dodijelit će nagrade najboljim festivalskim filmovima. Veliki žiri u sastavu Pia Borg, Katrin Mundt i Ivan Marušić Klif dodijelit će tri jednakovrijedna Grand Prixa, žiri kritike (Patrick Gamble, Michelle Koch, Ana Kovačić) također će dodijeliti svoju nagradu, kao i publika koja je tijekom festivala glasala za svoje favorite. Organizatori Festivala, Udruga 25 FPS, dodijelit će Nagradu DCP najboljem hrvatskom eksperimentalnom filmu. Nakon svečane dodjele nagrade slijedi projekcija nagrađenih radova. 

Festivalski dan započet će u 16 sati s filmovima u izboru novomedijskog umjetnika i direktora festivala Vector Hack Ivana Marušića Klifa u sklopu programa Žiri predstavlja. Program naslovljen X je lijevo-desno, Y je gore-dolje okuplja niz značajnih povijesnih i suvremenih naslova unutar polja računalne umjetnosti koji su imali značaj utjecaj na autora. 

U 18 sati na rasporedu su Refleksi – program koji okuplja najbolje recentne eksperimentalne filmove u hrvatskoj produkciji. U programu će se prikazati šest filmova hrvatskih autora i autorica različitih generacija i senzibiliteta, koji se služe inovativnim filmskim postupcima kako bi dočarali različite pojavnosti osobnih i društvenih trenja. Nakon projekcije autori će uživo predstaviti svoje filmove. 

U  22 sata festivalski program zatvara rijetko prikazivani igrani film Oproštaj u zrcalu (1964.) ključne figure njujorške avangardne scene 1960-ih Storm de Hirsch. Napola skriptiran, napola improviziran, riječ je o prvijencu i ujedno jedinom dugometražnom ostvarenju autorice, kojim je postavila estetske i tematske temelje za svoje kasnije kratkometražne filmove bitno zaokupljene promišljanjem ženskog subjektiviteta. Nadahnut osobnim doživljajima autorice, radnja filma smještena je u Rim, a u njezinom su fokusu tri cimerice – Amerikanka Maria (Rosa Pradell), Engleskinja Berenice (Diane Stainton) i Šveđanka Ingrid (Barbara Apostal) – odnosno njihove nestalne i hirovite avanture s drugim partnerima. Film će se prikazati s rijetke 16-milimetarske kopije. 

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obvezno preuzimanje ulaznica preko sustava Entrio. Program se održava u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Matrix III iz programa X je lijevo-desno, Y je gore-dolje