25/09/2015

2. dan - Koliko daleko vidimo dok gledamo u mraku?

Nakon što nam je Julien Maire jučerašnjim performansom nemilice razbucao koncept pokretnih slika, članica žirija Anouk De Clercq svojim će nam filmskim programom pružiti lekciju iz anatomije jednog drugog gradivnog elementa filmskog doživljaja - kino dvorane. 

Više
24/09/2015

1. dan: Otvaranje, rastvaranje, brendiranje & krnja topografija

Četverodnevnu oazu eksperimentalnog filma otvaramo - bez filma! Julien Maire zagrijat će naša osjetila i moždane vijuge anarhističkim nastupom pod nazivom Open Core, negdje na razmeđi predavanja i performansa. Zapitat ćemo se što su to uopće "pokretne slike" i "filmski medij" dok će gospodin Maire pred nama veselo trančirati snimateljsku i projekcijsku opremu kako bi proizveo filmske slike na neke tehnološki začudne (svetogrdne, od strane struke gledano) načine - ali načine koji govore nešto o inherentnim svojstvima medija koji toliko obožavamo. Pridružite nam se u MM Centru u 18 sati na destruktivno-konstruktivnom uvidu u tajne filmske alkemije.

Više
24/09/2015

Brendiranje filmskog eksperimenta / eksperimentiranje s filmskim brandom

Ovogodišnje Ode filmu, koje se prikazuju prije svakog natjecateljskog programa, veličaju magičnu simbiozu autorskog eksperimenta i promidžbenog materijala. Iako ih isprva vjerojatno ne bismo htjeli ostaviti same u mračnoj prostoriji s oštrim predmetima, eksperimentalno i komercijalno često su se pokazali dobrim drugovima u domeni audio-vizualnih medija, a njihove su interakcije nerijetko polučile zadivljujuće i urnebesne rezultate. 

Više
22/09/2015

Slobodni radikali na HRT 3

U susret 11. Festivalu 25 FPS u srijedu, 23. rujna na Trećem programu HRT-a u 22:48 h prikazuje se dugometražni dokumentarac Slobodni radikali – Povijest eksperimentalnog filma Pipa Chodorova koji portretira velike filmaše – Roberta Breera, Stana Brakhagea, Petera Kubelku, Jonasa Mekasa, Michaela Snowa, Kena Jacobsa...

Više
21/09/2015

Izvještaj s najavne konferencije za medije

Na danas održanoj konferenciji za medije 11. Festivala 25 FPS, organizatori i izbornici Marina Kožul, Mario Kozina i Sanja Grbin predstavili su cjelokupni program međunarodne manifestacije koja će od 24. do 27. rujna u kinu SC prikazati nazanimljivije od eksperimentalnog, inovativnog i umjetničkog filma. Nakon zagrebačka četiri dana, izbor iz programa Festivala prikazat će se u riječkom Art-kinu Croatia u ponedjeljak i utorak, 28. i 29. rujna. Ulaz na sve projekcije i događanja Festivala 25 FPS je slobodan.

Više
19/09/2015

Testiranje formule filmske iluzije

Deleuzeova Slika-pokret sjedi na neobičnom postolju nasred pozornice ispred kinoplatna, tupavo okrenuta prema publici. Nekoć se tiskala pod miškom filozofa, utiskivala svoje velike ideje u mozgove filmskih entuzijasta, svojim hermetičnim teorijama hranila mase filmologa i inih učenjaka. Njeno se ime prelijevalo po listama referenci bezbrojnih tekstova, od ozbiljnijih ogleda, znanstvenih radova do nadobudnijih seminarskih radova. A sada čami u mraku kinodvorane, ofucana i smežurana poput kroničnog alkoholičara na rehabilitacijskom programu, izložena pogledu javnosti ali dovoljno udaljena od njega da ne može ništa iskomunicirati.

Više