26/09/2017

Razjapljene oči i neprobavljeni krajolici: U fokusu 13. 25 FPS-a

U srijedu počinje filmska radionica umjetničkog dvojca OJOBOCA. Ojoboca je priča o dvoje ljudi koji su fraza 'bavljenje filmom' i 'rad na filmu' shvatili vrlo liberalno, te odabrali arhaični modus filmske proizvodnje kako bi materijalizirali projekcije sadašnjih stvarnih i imaginarnih (ima li razlike između to dvoje?) svjetova kao grozničave vizije budućnosti čovječanstva. 

Više
22/09/2017

Programski dnevnik 4: Robija snivanja i hijerarhija čulnosti: Žiri predstavlja 13. 25 FPS-a

Umotvorine i kompleksni odnosi koje članovi našeg Velikog žirija gaje prema filmskom mediju profiltrirani su u tri prezentacije koje sačinjavaju tradicionalni kasnopopodnevni festivalski slot. Programi žirijaca više su od puke uvertire u (prošireno-)filmske programe koje vam donosimo u večernjim satima; oni su prilika za praćenje paralela kroz povijest i zaglušujući kaos formi i ideja koje nazivamo eksperimentalnim filmom. 

Više
18/09/2017

Programski dnevnik 3: Mehanički grohot i reaproprijacija otpada: Expanded Cinema 13. 25 FPS-a

U posjetu kineskom gradu duhova Yujiapuu, Karl Lemieux, prominentni mladi kanadski celuloid-entuzijast, i BJ Nilsen, švedski kompozitor uha baždarenog za zvukobraze industrijskih krajolika, začeprkali su po teksturi monumentalnih metalnih šina i betonskih blokova, praznih ljuštura koje su zaboravile na svoj nekoć planirani sadržaj.

Više
12/09/2017

Ususret 25 FPS-u i budućnosti filma

Pridružite nam se u petak 15. rujna u 19:30 na predfestivalskom događanju u MM centru i Kratkim slikama, na projekciji Budućnosti filma austrijskog redatelja Michaela Palma.

Više
08/09/2017

Programski dnevnik 2: Umoljeno vrijeme i utjeha prostora: Refleksi 13. 25 FPS-a

Indiferentno ljeskanje morskih valova kao poprište ljudskog egzistencijalnog ciklusa. Valovi koji poput iskeženog karnivorskog zubala žvaču obalu vabeći humanoidne mikrobe u crnini u svoj nezasitni želudac. Sunčeve mrlje koje se probijaju kroz žbunje i krošnje raščupane prirode i tvore živopisne uzorke na putu. Prostor je mjesto za utočište i mjesto za dramu/priču.

Više
08/09/2017

Programski dnevnik 1: Mutirajući rituali i lajanje u mraku: Konkurencija 13. 25 FPS-a

Otkada je nijemo zatreperio u žamorom zaglušenoj pariškoj kavani 1895., objedinivši potom mokre snove tehnoloških inovatora, entuzijastičnih istraživača mogućnosti novog medija, marketinških stručnjaka i publike opčinjene atrakcijama „oživljene zbilje“, film je, između ostalog, postao testament ljudskoj potrebi za povezivanjem, ovladavanjem i komunikacijom s neživim entitetima. 

Više