Izdanje

Svinja

Jean Eustache, Jean Pierre Barjol Le Cochon, 1970, 1970, 53', 16 mm

Filmski život svinje kratkog je vijeka — vrlo je brzo dokrajčen hitrim rezanjem grkljana, no tada je petorici muškaraca potreban veći dio dana za pripremu mesa. Većina ih tijekom tog postupka neprekidno puši, uz dašak smirenog samopouzdanja. Njihova zanatska vještina prožeta je ekonomičnošću — svatko ima svoju ulogu, a tako postupaju čitavog života, kao i njihovi preci prije njih. Klanje se odvija u dvorištu, na slamnatoj podlozi. Ništa se ne odbacuje. Glava se uklanja, a krv i utroba spremaju za izradu tradicionalnih delikatesa, dok se ostatak siječe na dijelove. Dva muškarca čiste crijeva na kuhinjskom stolu u kući, a zatim ih režu na jednake dijelove za kobasice. Pada snijeg. Dolazi kruh. Uvečer svi slave s vinom i pjesmom. Poljoprivrednici razgovaraju i rade svoj posao, no nema poznatih titlova s prijevodom. Prema koproducentu Lucu Moulletu, njihov je dijalekt toliko jak i provincijalan da je glavnina izgovorenog nerazumljiva i rođenim Francuzima.

Čet 23/9 Kino SC 16:00
  • Hrana Gordon Matta-Clark Food, US, 1972, 43', 16 mm