Izazovi filmske arhivistike i čari recikliranih filmova u srcu novog simpozija

U okviru 19. festivala 25 FPS organizira se drugi simpozij 'Analogni film u digitalnom dobu', ovaj put posvećen izazovima filmske arhivistike i potencijalu recikliranog filma (eng. found footage).

Simpozij obuhvaća dva posebno kurirana filmska programa te okrugli stol na kojem će sudjelovati stručnjaci za pitanja analognog filma: japansko-njemačka-umjetnica Sylvia Schedelbauer, američki restaurator i nezavisni filmski umjetnik, te ovogodišnji član žirija Ross Lipman i Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva, te kritičar i urednik programa arhiva medija Akademskog filmskog centra DKSG-a Ivan Velisavljević. Raspravu će moderirati filmska kritičarka i kustosica simpozija Ejla Kovačević.

„Dolaskom digitalnog medija, celuloid je u javnom diskursu proglašen „zastarjelim“ medijem, te su brojni umjetnici koji rade s filmskom vrpcom svoju pažnju usmjerili upravo na dane dominantne, ekonomski motivirane diskurse holivudskih kuća, inkorporirajući u svoje radove stare filmove te različite snimke iz osobnih i javnih arhiva kako bi kritički sagledali i ukazali na neraskidivu spregu povijesti filmske umjetnosti, industrije i tehnologije“, kontekstualizira kustosica Ejla Kovačević.

Prvi filmski program donosi retrospektivu umjetnice Sylvije Schedelbauer koja ima prepoznatljiv, esejistički pristup filmu u kojem spreže osobne, povijesne i političke narative putem poetske manipulacije pronađenih i arhivskih materijala. Na rasporedu je u četvrtak 28. rujna u 14 sati. U drugom programu prepuštamo se selekciji kustosa Jurija Medena rijetko prikazivanih found footage ostvarenja koji nastaju van zapadnjačkih epicentara eksperimentalnog filma. Njih gledamo u petak 29. rujna u 14 sati.

Simpozij ćemo zaokružiti okruglim stolom Izazovi filmske arhivistike i estetika recikliranog filma na kojem će stručnjaci za pitanja analognog filma razgovarati o filmskoj arhivistici, dostupnosti arhivske građe u Hrvatskoj i šire, očuvanju eksperimentalnog i neprofesijskog filma, te povijesnom značaju, estetskim dosezima i različitim uporabama recikliranog filma. Okrugli stol na rasporedu je u subotu 30. rujna u 12 sati.

 

Foto: Rad ljubavi, Sylvia Schedelbauer, Found Footage