Zadnji dan 25 FPS-a: Dorsky, Makhmalbaf & dodjela nagrada

Tek smo se uhodali, a već smo na kraju! U 20 sati održat će se ceremonija zatvaranja uz projekciju nagrađenih filmova, a ranije tijekom dana Davor Sanvincenti upoznat će nas s metafilmskim klasikom Salam Cinema Mohsena Makhmalbafa i uživat ćemo u meditativnim klasicima legende avangardnog filma Nathaniela Dorskog.

​Jučerašnje konkurencije 4 i 5 donijele su još dva kandidata za nagradu publike: riječ je o Erpe-Mere Noemi Osselaer i Lažnom suncu Doriana Jespersa. Laureata u ovoj kategoriji objavit ćemo na današnjoj ceremoniji zatvaranja u 20 sati, kada ćemo saznati i imena dobitnika festivalskog Grand prixa, Nagrade kritike i Green DCP. Nakon proglašenja pobjednika slijedi i projekcija nagrađenih filmova, što je idealna prilika da utvrdite gradivo ili nadoknadite propušteno.

Prije same ceremonije zatvaranja, pripremili smo programe dvaju velikana filmske umjetnosti. U 16 sati na rasporedu je Žiri predstavlja: Kino okrutnosti, gdje prikazujemo Salam Cinema, odu zavodljivoj i okrutnoj moći pokretnih slika i metafilmski klasik Mohsena Makhmalbafa, u koji će nas uvesti član žirija Davor Sanvincenti.

U 18 sati na rasporedu je program U fokusu, koji je ove godine posvećen recentnim radovima legendarnog autora američke avangarde, Nathaniela Dorskog. Dorsky je na filmsku je scenu stupio 1960-ih godina nizom poetskih filmova, koji su zbog svog specifičnog senzibiliteta uspoređivani s haiku-poezijom, a njegova privrženost celuloidu i preciznoj izradi filma proizlazi iz uvjerenja da film može i treba biti transcendentalno iskustvo. Privrženost analognom mediju razlog je zbog kojeg se Dorskyjevi radovi ne postoje u digitalnom formatu te ih se može gledati isključivo projicirane s filma – stoga ne propustite jedinstvenu priliku da se upoznate s filmom posvećenosti ovog filmskog velikana. Program je ostvaren u suradnji sa zagrebačkim Multimedijalnim institutom – klub MaMa.

Za svaku projekciju potrebno je preuzeti karte u sustavu Entrio, što je jedna od mjera sigurnosti koje smo uveli radi trenutačne epidemiološke situacije. Više o ostalim mjerama saznajte ovdje.

Vidimo se na 25 FPS-u!

Foto: Salam Cinema, Intermezzo