24/09/2015

Brendiranje filmskog eksperimenta / eksperimentiranje s filmskim brandom

Ovogodišnje Ode filmu, koje se prikazuju prije svakog natjecateljskog programa, veličaju magičnu simbiozu autorskog eksperimenta i promidžbenog materijala. Iako ih isprva vjerojatno ne bismo htjeli ostaviti same u mračnoj prostoriji s oštrim predmetima, eksperimentalno i komercijalno često su se pokazali dobrim drugovima u domeni audio-vizualnih medija, a njihove su interakcije nerijetko polučile zadivljujuće i urnebesne rezultate. 

Više
22/09/2015

Slobodni radikali na HRT 3

U susret 11. Festivalu 25 FPS u srijedu, 23. rujna na Trećem programu HRT-a u 22:48 h prikazuje se dugometražni dokumentarac Slobodni radikali – Povijest eksperimentalnog filma Pipa Chodorova koji portretira velike filmaše – Roberta Breera, Stana Brakhagea, Petera Kubelku, Jonasa Mekasa, Michaela Snowa, Kena Jacobsa...

Više
21/09/2015

Izvještaj s najavne konferencije za medije

Na danas održanoj konferenciji za medije 11. Festivala 25 FPS, organizatori i izbornici Marina Kožul, Mario Kozina i Sanja Grbin predstavili su cjelokupni program međunarodne manifestacije koja će od 24. do 27. rujna u kinu SC prikazati nazanimljivije od eksperimentalnog, inovativnog i umjetničkog filma. Nakon zagrebačka četiri dana, izbor iz programa Festivala prikazat će se u riječkom Art-kinu Croatia u ponedjeljak i utorak, 28. i 29. rujna. Ulaz na sve projekcije i događanja Festivala 25 FPS je slobodan.

Više
19/09/2015

Testiranje formule filmske iluzije

Deleuzeova Slika-pokret sjedi na neobičnom postolju nasred pozornice ispred kinoplatna, tupavo okrenuta prema publici. Nekoć se tiskala pod miškom filozofa, utiskivala svoje velike ideje u mozgove filmskih entuzijasta, svojim hermetičnim teorijama hranila mase filmologa i inih učenjaka. Njeno se ime prelijevalo po listama referenci bezbrojnih tekstova, od ozbiljnijih ogleda, znanstvenih radova do nadobudnijih seminarskih radova. A sada čami u mraku kinodvorane, ofucana i smežurana poput kroničnog alkoholičara na rehabilitacijskom programu, izložena pogledu javnosti ali dovoljno udaljena od njega da ne može ništa iskomunicirati.

Više
19/09/2015

Programi žirija – fantazmagorična tama, hrana i arhiv

Tri lica u potrazi za autentičnim filmskim doživljajem – možda je najbolji način da se opiše kustoske programe članova žirija na 25 FPS-u. Žiri ove godine sačinjavaju tri individue koje orbitiraju različitim sferama filmskog djelovanja, s dosta raznovrsnim područjima interesa, ali podjednakom fascinacijom filmskim medijem da nam audio-vizualnom stimulacijom pruži nešto što nadilazi naš osjetilni sklop.

Više
15/09/2015

Ulaznice i akreditacije

25 FPS ne naplaćuje ulaznice na festivalske projekcije. To ne znači da su one bezvrijedne, nego da festival ima dobre partnere i beskompromisnu želju da omogući nesmetan pristup sadašnjoj inovativnoj kinematografiji i nekadašnjoj povijesti filmske avangarde.

Više